La ruta del vi de la DO Pla de Bages

Som un territori de contrastos on les vinyes reposen protegides als peus de la muntanya de Montserrat, un important símbol per a la història, l’espiritualitat i la cultura catalana. De fet, és la denominació d’origen més propera a aquesta icona natural.

Situada en un espai natural protegit d’extrema bellesa, entre les mítiques serralades de Montserrat i la Serra de Castelltallat, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Montcau, on pots gaudir de diverses atraccions enoturístiques seguint la Ruta del Vi DO Pla de Bages.

El punt de partida d’aquest camí vinícola pot ser el monestir de Sant Benet de Bages, amb vinyes documentades des del segle x i un gran celler gòtic. La Ruta del Vi DO Pla de Bages inclou experiències culturals enoturístiques, activitats, esports, passejades en bicicleta o un “tren del vi”. Els més aventurers fins i tot podreu descobrir les vinyes a vista d’ocell en globus, ultralleuger o parapent biplaça, contemplant l’espectacular cara nord de Montserrat.

Patrimoni vinícola excepcional

Avui dia acollim grans vins, moltes propostes enoturístiques i un patrimoni vinícola únic a Europa, que inclou les singulars tines de pedra seca situades al costat de les vinyes.

Les tines de pedra seca són l’element a destacar de les diverses atraccions enoturístiques de la DO Pla de Bages i se’n conserven al voltant de 4.000. Eren unes construccions que permetien als pagesos atendre les vinyes i emmagatzemar el raïm recol·lectat quan els masos quedaven prou lluny degut a les grans extensions de vinya.