Creix l’interès per rehabilitar el patrimoni de la pedra seca al Bages

Manresa, 3 de març del 2025

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, en col·laboració amb Càritas Arxiprestal de Manresa, la cooperativa Senders Vius, i amb el suport de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, anuncia la resolució dels Ajuts per a la Restauració de Pedra Seca a través de la inserció laboral 2025. Aquesta edició ha comptat amb un total de 14 sol·licituds, igualant el nombre d’inscripcions de l’any 2021 i demostrant, una vegada més, l’interès i importància de la recuperació del patrimoni i estructures de pedra seca del territori.

Després del procés de valoració segons els criteris establerts a les bases públiques – com la condició de propietari agroforestal, finca vitivinícola de la DO Pla de Bages, la singularitat de la intervenció i el seu valor divulgatiu en l’àmbit cultural o turístic – el pressupost disponible s’ha distribuït entre 12 dels projectes presentats. Els ajuts concedits cobreixen entre un 10% i un 40% del cost de la intervenció. Malauradament, dues sol·licituds han quedat fora per esgotament del pressupost.

Pel que fa al perfil dels beneficiaris, un 35% dels sol·licitants corresponen a productors vitivinícoles, un 35% a explotacions agroforestals, un 15% a organitzacions culturals o administracions públiques, i un 15% a propietaris particulars.

Entre les actuacions subvencionades enguany destaquen la restauració de sis barraques de vinya, un forn de calç, un forn d’olles i terrissa, així com la recuperació d’aproximadament 230 metres quadrats de marges de pedra seca.

Aquest programa, que enguany arriba a la seva quarta edició, ha demostrat un impacte significatiu en la preservació del patrimoni de pedra seca. Des de la seva creació, els ajuts han fet possible la restauració de 18 barraques, 3 construccions singulars i pràcticament 700 metres quadrats de marges, mitjançant un total de 37 intervencions. A més, han permès donar feina a 8 persones en risc d’exclusió social formades a Càritas. Aquesta nova resolució reafirma el compromís de les entitats participants per continuar promovent la conservació d’aquest llegat històric i fomentar alhora la inclusió sociolaboral al territori.

La resolució dels ajuts es pot consultar als webs de la DO Pla de Bages, Càritas Arxiprestal de Manresa o Senders Vius.

Objectius i detalls dels ajuts

Els Ajuts per la Restauració de pedra seca a través de la inserció laboral tenen com a objectiu continuar contribuint a la conservació del patrimoni històric de la comarca del Bages, recuperant construccions emblemàtiques com marges, barraques de vinya i altres elements de pedra seca. Al mateix temps, pretenen seguir apostant per la inserció laboral, oferint formació i ocupació a persones en situació de vulnerabilitat.

Se subvencionen fins al 40% les actuacions de rehabilitació en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la cooperativa Senders Vius, que garanteix la inserció de treballadors amb risc d’exclusió social formats pel projecte “Activa’t” i la formació “Polivalència en el peonatge agrari” de Càritas Arxiprestal de Manresa.

La quantia màxima de l’ajut és de 2.000€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tenen en compte a l’hora de valorar els projectes són la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

La Denominació d’Origen Pla de Bages és el territori amb més pedra seca de Catalunya

La DO Pla de Bages és la zona amb més densitat de construccions de pedra seca del territori català. Construccions directament relacionades amb l’època de creixement de la vinya a la zona durant el s. XIX on es va arribar a 27.700 hectàrees de vinya, essent així la comarca amb més vinya de Catalunya.

El novembre de 2018 “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” va ser inclosa en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per a la UNESCO.