La Torre Lluvià guanya el premi Vinari de recuperació de vinya

  • El guardó reconeix l’esforç per preservar el patrimoni vinícola del projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa, Ampans i la DO Pla de Bages.

El projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya de la Torre Lluvià va rebre divendres el Premi Vinari de recuperació de vinya, en la gala del concurs de vins catalans. Aquest guardó posa en valor els anys de treball dedicats a la identificació i estudi de varietats tradicionals del Bages.

El projecte va començar l’any 2018 com a resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa, la fundació Ampans i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages. L’objectiu era recuperar varietats tradicionals de vinya del territori i convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental. Aquest espai permetria investigar noves tècniques de cultiu i vinificació amb la voluntat d’oferir als cellers locals la possibilitat d’elaborar vins amb varietats pròpies i singulars.

L’Ajuntament de Manresa va cedir els terrenys a la fundació Ampans, encarregada del cultiu i vinificació, i a la DO Pla de Bages, que coordina el projecte i hi aporta l’assessorament tècnic, amb el suport de l’INCAVI. El procés de plantació de vinyes es va fer en dues fases: la primera el 2018, a la zona nord-est de la finca on també es van plantar ametllers i oliveres. I la segona el 2019, amb vinyes plantades al sector sud-est.

La DO Pla de Bages ha identificat més de 25 varietats autòctones, algunes de les quals es van trobar en vinyes antigues o en terrenys que fa dècades es dedicaven a la vinya. Entre les varietats que es volen recuperar hi ha el turbat, la pansera, la malvasia manresana i el negrelló, algunes d’elles amb molt pocs ceps supervivents, fet que n’alenteix la recuperació.

Aquesta iniciativa busca convertir la finca en un espai agroecològic i cultural. El projecte no només pretén preservar el patrimoni agrícola i cultural del Bages, sinó també contribuir a impulsar el desenvolupament econòmic i turístic de la regió, enllaçant història, cultura i sostenibilitat.

En els mateixos premis, en la categoria de vins blancs joves, Ramón Roqueta Garnatxa Blanca 2023, del Celler Ramón Roqueta es va endur una Medalla de Plata. Altres medalles de plata de vins del territori van ser per a 1018 Picapoll-Macabeu 2022, del Celler Sanmartí, en la categoria de vins blancs amb criança; i, en la de vins rosats joves, Sagal Rosat 2023, d’Agromonistrolet. També va ser Medalla de Plata, en escumosos blancs joves, Pepet i Tonet 2022, d’Agromonistrolet. En la categoria de vins negres joves, Jaia Negre 2023, de Jaia Viticultors, va rebre una Medalla d’Or, el mateix reconeixement que va merèixer, en la de vins negres amb criança, Abadal Matís 2021, d’Abadal.