Visita de seguiment dels ajuts per la restauració de la pedra seca 2024

  • Durant el 2024 es duran a terme 8 intervencions a diferents municipis del Bages que aconseguiran inserir laboralment un total de 3 persones.
  • Aquests ajuts han estat gràcies a la col·laboració de la fundació “la Caixa” i CaixaBank, Càritas Arxiprestal Manresa i la D.O. Pla de Bages.
  • El Consell Regulador de la DO Pla de Bages ha rebut una aportació de 10.000 euros de la Fundació “la Caixa” per a la recuperació de marges i barraques de vinya durant el 2024 a través de la tasca del personal format per Càritas Arxiprestal de Manresa.

Aquest divendres s’ha fet la trobada al Castell de Sallent per visitar i fer valoració dels ajuts concedits per al 2024 per a recuperar patrimoni de la pedra seca a través de la inserció sociolaboral, un projecte que promou la integració laboral de persones en risc d’exclusió social.

L’any 2020, la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, Càritas Arxiprestal  de Manresa i la D.O. Pla de Bages de Manresa van iniciar aquesta col·laboració per tal de recuperar aquest patrimoni cultural identitari del Bages. L’entitat ha rebut una aportació de la Fundació “la Caixa” de 10.000 euros, canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Arxiprestal de Manresa a través de la cooperativa Senders Vius, s’estan inserint laboralment a tres persones de Càritas, que estan duent a terme la restauració de 4 barraques de vinya i una mica més de 100 metres de murs de pedra seca. Aquestes construccions són molt comunes als municipis de la DO Pla de Bages. Recorden que aquest territori va ser el de més extensió de vinya de tot Catalunya fa uns 200 anys, de fins a 27.700 hectàrees, que van portar la necessitat d’adequar els terrenys més abruptes per poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca, tines i més de 6.500 barraques de vinya.

Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i diverses construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agro-paisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i acomplint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

Ha obert l’acte Eva Farré, secretària del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages explicant el recorregut de les anteriors edicions i de la seva repercussió en els àmbits cultural i social. Carles Playà, president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, ha destacat que “la conservació i manteniment d’un patrimoni tant valuós dins la Denominació d’Origen Pla de Bages és essencial en perspectiva de passat, per la preservació de la història i la identitat local, de present, per contribuir a la ocupabilitat i la inserció social de les persones, i de futur, per donar una nova visió a l’enoturisme”.

Josefina Farrés, Directora de Càritas Arxiprestal de Manresa parla de la gratificació social que comporten els ajuts, “per a nosaltres és de gran valor la perduració d’una col·laboració amb un impacte social que ajuda a col·lectius vulnerables a més de promoure la formació i el treball d’un sector que posa en valor l’entorn paisatgístic”. Per la seva banda, Mireia Gorchs, responsable d’acció social de CaixaBank, expresa la voluntat de continuïtat i manifesta que “estem molt satisfets de participar en projectes d’acció social”.

L’aportació de la Fundació “la Caixa” ha permès aquest any, amb l’aportació de 10.000€ de subvenció, generar 25.000€ invertits en aquest projecte. Cal considerar el retorn socioeconòmic per a projectes d’enoturisme o altres formes de retorn social i el suport per la canalització i estructuració d’un mercat econòmic amb l’interès per la restauració d’aquest patrimoni, el sectors agrari, ambiental i paisatgístic, i l’economia verda en general.

L’impacte patrimonial ha estat de la reconstrucció i restauració de 29 barraques de vinya i 700  de marges.

La inserció laboral de 3 treballadors de col·lectius vulnerables a jornada completa durant un any i la recuperació de l’ofici de marger amb la professionalització de dos dels tres treballadors. A més, el projecte compta amb una vessant de sensibilització ciutadana davant del gran patrimoni de la pedra seca i la necessitat de conservar-lo com a símbol d’identitat del territori.

La complicitat entre en Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Càritas Arxiprestal de Manresa i l’obra social “la Caixa” – Caixabank està fent d’aquesta tercera edició tot un èxit. La polivalència agrària ve financiada per part de l’ajuntament a partir de Proensa.

 

Nova convocatòria del Premi Viu la Pedra Seca

Essent la comarca catalana amb més construccions de pedra seca i hereva d’una estreta relació amb el cultiu de la vinya, la DO Pla de Bages pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació i posada en valor a través del Premi viu la Pedra seca, que té una periodicitat biennal.

Hi ha oberta una nova edició del Premi Viu la pedra Seca fins el 21 de juny de 2024.

A través de la categoria Pedra Seca es premia la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions en pedra seca. A través de la categoria Pedra Viva, es premien els treballs d’investigació, de recerca, projectes, accions pedagògiques i accions de promoció i difusió que contribueixen a posar en valor la pedra seca.

Els premis Viu la Pedra seca son compatibles amb els Ajuts convocats per a la rehabilitació a través de la inserció sociolaboral. Les bases i convocatòria dels premis es poden consultar al web dopladebages.com