Es convoca la 3a edició dels Ajuts per la restauració de patrimoni de la pedra seca a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social

A partir del 13 de desembre i fins el 31 de gener estarà obert el període de presentació de sol·licituds dels ajuts per a la restauració de les estructures de pedra seca existents a les finques de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Els ajuts van destinats a la rehabilitació de construccions en pedra seca durant el 2024 en l’àmbit dels municipis que formen part de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Seran subvencionables al 40% les actuacions de reconstrucció en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la tasca del personal del programa “Activa’t” de Càritas Manresa. Les obres de restauració es faran a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.

La quantia màxima de l’ajut serà de 2.000€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

Durant la darrera setmana de febrer, es publicaran els resultats dels ajuts i les empreses que duran a terme les obres. La restauració d’aquestes estructures de pedra seca es durà a terme al llarg de l’any 2024.

 

Valoració de les edicions anteriors dels Ajuts

Durant la 1a i 2a edició, els ajuts han fet possible a través de la inserció laboral la reconstrucció del patrimoni de la pedra seca en 29 intervencions, s’ha pogut restaurar 23 barraques, 9 construccions singulars entre saltadors i refugis, i la totalitat de 1.250 m2 de marges, i s’ha donat ocupació a 6 persones formades a Càritas, al llarg de les intervencions.

 

Un projecte de territori que relaciona paisatge cultural i acció social

La Fundació “la Caixa” ha mostrat el seu suport, a través de CaixaBank, a Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages per a facilitar la integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Càritas Arxiprestal de Manresa formarà a l’equip de persones que treballaran en el projecte de restauració de les estructures de pedra seca existents als municipis dins l’àmbit de la Denominació d’Origen Pla de Bages. La Fundació “la Caixa” a través de CaixaBank, ja fet una aportació econòmica de 10.000€ al projecte.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages podran dur a terme la restauració de construccions de pedra seca. Aquestes estructures són molt comunes al Bages. De fet, hi ha més de 6.500 barraques inventariades degut a la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que en ser tan estès al territori va fer que s’haguessin d’adequar els terrenys més abruptes per a poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca.
D’aquí sorgeix l’estreta relació entre la pedra seca i la vinya, i de fet, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages fa anys que treballa per posar en valor aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a recuperar-lo i mantenir-lo.

Per la seva banda, Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i altres construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agro-paisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i complint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental. Les bases i formularis dels ajuts es podran trobar a les webs de Càritas Manresa i de la DO Pla de Bages. El termini per presentar-se a la convocatòria acaba el 31 de gener de 2024.

La presentació ha tingut lloc el 13 de desembre del 2023 al celler Collbaix – el Molí, un paratge representatiu del Bages, de la pedra seca i de la cultura del vi del territori, amb l’assistència del director de Banca d’Institucions de CaixaBank a la Catalunya Central, Antoni Noguera, Mireia Gorchs, Responsable d’Acció Social de la Direcció Territorial de Catalunya de Caixabank, de Josefina Farrés, Directora de Càritas Arxiprestal Manresa i de Josep MªClaret, vicepresident del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.