La DO Pla de Bages convoca el Premi Viu la Pedra Seca 2024

  • El premi consta de dues categories, “Pedra Seca” i “Pedra Viva”, amb quatre guardons en total que premien la rehabilitació, la difusió, l’estudi i la valorització d’aquest patrimoni a la Denominació d’Origen Pla de Bages.
  • El termini de presentació de sol·licituds es obert fins el 21 de juny de 2024.

Amb la responsabilitat de preservar el ric patrimoni vitivinícola de pedra seca, la Denominació d’Origen Pla de Bages anuncia una nova edició dels Premis “Viu la Pedra Seca”. El premi fomenta la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions en pedra seca, reconeixent també la recerca, els projectes educatius i iniciatives que contribueixen a la promoció i difusió d’aquest paisatge cultural.

L’àmbit geogràfic de la DO Pla de Bages, amb la seva rellevant història vinculada a la vinya i el vi i el patrimoni de més de 6.500 barraques de vinya documentades, abraça la responsabilitat de conservar aquest llegat cultural que ha conformat la comarca amb més construccions de pedra seca de Catalunya. La UNESCO ha reconegut l’art i la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial, subratllant la seva integració harmoniosa amb l’entorn i el paper central que ha jugat en la configuració del paisatge local.

Fa 27 anys que es celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages i aquesta n’és la seva 11a edició. Gràcies a totes aquestes edicions s’han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que contribueixen a mantenir el territori viu i el paisatge cuidat.

En aquesta edició es compta amb el suport d’entitats del territori relacionades amb la història i el patrimoni de la pedra seca com el Centre d’Estudis del Bages i el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.

Els Premi viu la Pedra seca consta de dues categories:

La categoria “Pedra Seca” destaca la rehabilitació física d’estructures construïdes totalment amb la tècnica de pedra seca, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava: barraques de vinya, tines, marges i murs entre d’altres.

En la temàtica “Pedra Viva” es donarà  valor als treballs referents a la recerca, projectes final d’estudis, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de l’estudi, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur.

Hi haurà dos premiats per categoria. Pel que fa la categoria “Pedra Seca”, el primer i segon premi seran de 700 € i 400 € respectivament. I “Pedra Viva” premiarà el primer i segon classificat amb 400 € i 200 € respectivament.

Les inscripcions estan obertes fins al 21 de juny de 2024 i els premis es lliuraran a principis d’octubre del mateix any.

Un jurat d’experts en construccions de pedra seca, història, arqueologia i altres àmbits relacionats avalua les propostes, amb un veredicte que es farà públic amb antelació a la cerimònia de lliurament dels premis.

Amb aquesta convocatòria, la Denominació d’Origen Pla de Bages reafirma el seu compromís amb la preservació del patrimoni de la pedra seca i la seva promoció, contribuint a la continuïtat d’aquesta tradició arquitectònica única per a les generacions futures.

Oller del Mas: recuperant la pedra seca, valors de present i de futur

 

Oller del Mas va ser el segon guardonat en la categoria Pedra Seca l’any 2022. Per aquest motiu els premis es presenten a la finca, per mostrar-ne els resultats assolits.

Pel celler Oller del Mas, cuidar i preservar el paisatge és la seva responsabilitat, perquè representa tenir cura de l’entorn, dels boscos, els conreus i la biodiversitat. És un llegat i és condició absoluta que marca el futur a través de l’educació de les noves generacions.

El projecte, que el mateix celler anomena “Arrels”, consisteix en varies fases, aquestes  han inclòs treure alguna part de bosc de pi blanc i i recuperar totes les terrasses de pedra seca que permeten veure la riera de Cornet i la muntanya de Montserrat. Un procés que ha durat més de 5 anys i que s’ha fet en part gràcies a col·laboració dels Ajuts a la pedra seca a través de la inserció sociolaboral impulsats per Caixabank, Càritas Manresa i la mateixa DO Pla de Bages. Una vegada recuperat el terreny i la icònica barraca de vinya, s’ha pogut plantar de nou i amb la varietat Carinyena, plantada en vas i seguint les corbes de nivell per tal de minimitzar l’escorrentia.

Segons Frank Margenat, propietari i gerent del celler Oller del Mas: “Per nosaltres el projecte de recuperació de la història, el paisatge i les varietats autòctones és una prioritat absoluta, ja que creiem que el futur es basa en el passat, som com som gràcies a les vivències passades i tot el que ens envolta ens fa ser com som. Avui podem gaudir d’un paisatge únic on el respecte als nostres avantpassats és el que ens guia per millorar el nostre futur.”

Els guardonats en l’edició 2022 del Premi Viu la Pedra Seca, pel que fa a la categoria “Pedra Seca”, el 1er premi va ser per l’Espai Pedra Seca a l’entorn del Castell de Rocafort realitzat per Associació Rocafort, patrimoni i Documentació i Club Barracaire de Rocafort.

El 2n premi com ja s’ha comentat, va ser per la recuperació de paisatge de pedra seca a la finca d’Oller del Mas.

El jurat va voler reconèixer amb una menció especial per al Grup Roc & Roc per la rehabilitació d’una barraca de vinya a Can Vila d’Artés. Pel que fa a la categoria “Pedra Viva”, el premiat va ser el Projecte educatiu “camí ramader de Marina” presentat per l’Institut Escola Barnola d’Avinyó. Aquest va incorporar iniciatives novedoses com l’apadrinament d’una barraca de vinya per assegurar-ne la conservació. Va ser un projecte transversal i participatiu que abastava diversos cicles educatius.