La Festa de la Verema del Bages tindrà la programació més plena d’activitats de la seva història

  • A la programació habitual s’hi afegeixen visites guiades a cellers de la DO Pla de Bages i una matinal per descobrir el patrimoni vitivinícola d’arreu de la comarca

Artés serà, un cop més, epicentre de la cultura vinícola els propers 30 de setembre i 1 d’octubre, en el marc de la 28a Festa de la Verema del Bages. Es tracta de l’edició que compta amb més actes de la seva història.

La ja tradicional mostra de vins de la Denominació d’Origen Pla de Bages vindrà complementada amb tota mena d’activitats a l’entorn de la cultura de vi durant dissabte tarda i tota la jornada del diumenge. A tot això, s’hi afegeixen visites al patrimoni vinícola i cellers d’arreu de la comarca que es faran al llarg del divendres al matí. D’aquesta manera, tal com ha destaca l’alcalde, Enric Forcada, “un cop més obrim la festa a la resta de municipis del Bages”, els quals acullen activitats en el marc d’aquest esdeveniment d’abast comarcal.

Així mateix, durant la presentació, el batlle ha subratllat que el sector vinícola és molt important a Artés i “ens agrada cuidar-lo i fer-lo visible”. “La Festa de la Verema és un d’aquells moments en el qual més brilla el poble i a la gent del poble ens enorgulleix formar-ne part”, ha conclòs.

Amb tot plegat, el programa arriba més carregat d’actes que mai, gràcies a la implicació dels cellers i dels impulsors de diferents iniciatives de descoberta d’elements d’interès patrimonial vinculats a l’arrelada activitat productiva del vi.

Els actes previs comencen el dijous amb l’anomenada Nocturna Vinum, que proposa un vespre de verema per gaudir acompanyats d’una bona copa de vi i tapes gastronòmiques amb diferents activitats en directe programades a una dotzena d’establiments de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Artés. La secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Eva Farré, ha destacat la promoció de tres tapes i dos vins com a novetat d’enguany del cicle. “És una manera de facilitar que la gent ja es quedi a sopar als establiments, on hi trobaran tota mena d’activitats culturals”, ha reblat.

Un altre acte previ serà la inauguració de divendres, itinerant des de ja fa uns anys. En aquest cas es farà el divendres 29 de setembre al Centre Enoturístic del Pla de Bages de Navàs, i consistirà en una xerrada-tast amb Maria Estruch i un sopar maridat amb vins dels elaboradors del municipi.

Una de les principals novetats de la programació és l’espectacle de la pallaresa Esperanceta de Casa Gàssia, que amb el seu cabaret pagès donarà el tret de sortida als actes de la plaça Vella, espai emblemàtic que acull el gros de la festa. D’altra banda, l’art pictòric tindrà presència a la Festa de la Verema, per mitjà de l’activitat Viart, de pintura amb vi, organitzat pel col·lectiu local d’artistes Artèria. Enguany la decoració dels carrers prendrà un caire especial: hi haurà ornaments amb motius vinícoles gràcies a la col·laboració de les Enramades de Sallent.

Com és habitual la gastronomia local té un paper destacat a la festa, amb els Tastos amb ritme de dissabte al vespre, en els quals hi participaran els stabliments locals la Xicra, Al Punt i la Punta, Ca la Mercè, Cal Posas, Els Cunyats, Pessics Pastisseria i forn de Cal Modest oferint tapes i postres que es podran maridar amb vins destacats de tots els elaboradors de la DO Pla de Bages. Així mateix, també oferiran tastos Prat-Cal Mestret i la formatgeria Gavarresa.

Enguany tots els tastos dirigits per sommeliers es faran a la plaça del Padró, al nucli antic d’Artés. Se n’ha previst un total de quatre: tast maridat amb producte local, que anirà a càrrec Gemma Jodar, el ja habitual tast a cegues, que serà dinamitzat per Irene Cozas, un tast de vins elaborats amb varietats locals, que dirigirà Dunia Vargas i, finalment, un tast de vins i formatges que guiarà Anna Castillo. El regidor responsable de la Verema, Jordi Prat, ha explicat que la fer-los en aquest espai busca “dinamitzar i visibilitzar el nucli antic d’Artés i dotar-lo de protagonisme en aquestes dates assenyalades”.

La Fira vol fomentar la compra de vi a través d’un sorteig

Per cada ampolla de vi adquirida durant la mostra de vins del diumenge, s’entrarà en un sorteig de un lot de vins format per una ampolla de vi de cada celler participant (un total de 21), un lot de productes locals i ecològics de Casa Amella i vals de compra per gastar en establiments de la Unió de Botiguers i Comerciants d’Artés (UBA). La iniciativa és impulsada per la mateixa UBA i la DO pla de Bages.

El Bacus, la nova moneda de la Festa de la Verema

La Festa de la Verema comptarà enguany amb moneda pròpia: el Bacus, unes fitxes biodegradables que es podran adquirir diumenge (amb targeta o efectiu) als punts de venda que hi haurà a la plaça. Cada Bacus té el valor d’un euro. D’aquesta manera, s’opta pel sistema estrenat a la Fira ViBa, celebrada a Manresa el mes de juny passat.

Més cellers que mai

A la 28a edició de la Festa de la Verema del Bages hi participaran un total de 21 elaboradors de vi tots ells emparats per la Denominació d’Origen Pla de Bages. Tots seran a la plaça Vella el diumenge, mentre que el dissabte es podran degustar vins destacats de cada productor.

Tots els actes centrals previstos a la plaça Major (popularment coneguda com a plaça Vella) d’Artés tenen accés lliure i gratuït. Per a les visites i tastos guiats i demès activitats dirigides es precisa inscripció prèvia que es pot fer a través del web de la Festa.

El president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Carles Playà, ha fet una crida a captar públic de més enllà d’Artés i la comarca: “Hem de fer l’esforç de captar l’atenció de públic que possiblement no conegui el món del vi ni aquesta festa, i fer que tinguin ganes de tornar”.

La comissió de Verema, organitzadora de l’esdeveniment, està formada per l’Ajuntament d’Artés, la DO Pla de Bages, la Confraria de Vins del Bages, l’Escola de Viticultura de la Catalunya Central, la Unió de Botiguers i Comerciants d’Artés i la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, enguany amb la col·laboració especial de l’Ajuntament de Navàs.