Carles Playà, nou president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages

  • A partir d’aquest dilluns dia 19 de juny, Carles Playà ha agafat el relleu a Joan Soler, durant vuit anys president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages.
  • A més, en aquesta legislatura s’hi sumarà una nova posició, la de vicepresident, assumida per Josep Maria Claret.

Els Consells Reguladors de Catalunya han celebrat les eleccions 2023, que han comportat renovacions o reposicions de les vocalies que configuren les comissions rectores.

Durant vuit anys la DO Pla de Bages ha estat en mans de Joan Soler, enòleg i titular del celler Can Serra dels Exibis. Soler afirma que durant aquestes dues legislatures “com a fet rellevant, s’ha mantingut la unitat de criteri i d’acció entre cellers. La quantitat de cellers ha seguit creixent de la mà de la rellevància, la qualitat i la presència dels vins de la zona en els mercats nacionals i internacionals. I el constant creixement de la qualitat i la identitat dels vins del territori s’ha basat en el ressorgiment de les varietats autòctones de la zona.”

Pel que fa la recuperació del patrimoni, destaca dos convenis: amb Càritas Arxiprestal Manresa, on s’han desenvolupat projectes de reconstrucció de pedra seca i l’altre amb Ampans, per la recuperació de varietats històriques dins del projecte de la Torre Lluvià, que remarca “ha de ser una font d’estudi en el futur per incorporar-les de nou als cellers bagencs”.

En el terreny de promoció, subratlla la creació de la Ruta del Vi de la Denominació d’Origen Pla de Bages amb un conveni amb el Consell Comarcal del Bages. S’ha articulat per primera vegada un pla comarcal de turisme en base ja no només als cellers, sinó que també a tot el patrimoni de cultura vinculada al món del vi de la comarca. També la creació de la Fira del Vi del Bages a Manresa, cada cop més consolidada, com a referent a la capital mentre han seguit col·laborant en el creixement de la Festa de la Verema del Bages a Artés.

També s’han fet convenis amb VINSEUM, com a punt de difusió i propagació del coneixement i la cultura dels cellers de la comarca, possibilitant la difusió del seu contingut cultural a espais com el Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages amb el MOST Festival. Vedruna, la casa de la Culla i l’Associació Catalana de Sommeliers són altres de les entitats amb les que s’ha firmat conveni. A més de la participació i l’ajuda per iniciar els projectes del Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi i el Centre Enoturístic de Navàs.

A la Junta Electoral de la DO Pla de Bages s’ha presentat una única llista, que de manera unànime, ha posat a Carles Playà al capdavant de la presidència de l’entitat. Amb molts anys de recorregut relacionat amb el vi, actualment és el responsable del projecte Vinyes de Castellgalí, una iniciativa viticultora familiar que després de diverses generacions de la família Playà, recau en mans de l’enòleg.

Des de 1994 fins al 2006, Playà ocupa la presidència de l’Associació Catalana d’Enòlegs i és elegit primer degà del Col·legi d’Enòlegs de Catalunya de 2014 fins al 2018. Pel que fa a la carrera com a enòleg, s’hi dedica des de 1984 i ha treballat per diferents cellers de l’Empordà, passant pel Penedès fins al Bages.

En aquesta nova etapa Playà comptarà amb el suport de la vicepresidència de Josep Maria Claret, del Celler Collbaix el Molí. Que dirigeix la finca que rau als peus del turó del Collbaix juntament amb Sebastià Catllà. Hi produeixen vins i olis ecològics amb responsabilitat social corporativa.

Aquesta és una nova figura dins d’aquesta legislatura. Playà comenta que “la idea d’agafar-ho amb el Josep Maria Claret com a vicepresident és donar-li un format d’equip per poder treballar conjuntament i aprofundir amb el que es porta fent fins ara. El treball fet per Joan Soler els últims anys és molt bo i el que volem nosaltres és anar incorporant coses noves mantenint les que s’han fet fins ara.”

La Denominació d’Origen Pla de Bages, que des de 1995 agrupa i protegeix els cellers i els vins elaborats al Bages i part del Moianès, empren aquesta nova presidència amb l’afany de reivindicar i donar a conèixer la llarga trajectòria i tradició vitivinícola donada per un passat molt ric lligat a la vinya i el vi. Una entitat hereva de la que va ser zona amb més vinya de Catalunya a finals del segle XIX arribant a les 27.700 hectàrees i que avui, amb 500 hectàrees, es compromet a recuperar, preservar i conèixer les varietats i el patrimoni que han fet d’aquest un territori únic i excepcional.

A la imatge, el nou Consell Regulador d’aquesta legislatura.