La Torre Lluvià acull l’entrega de premis i inaugura l’exposició Viu la Pedra Seca

  • Durant més de vint anys els premis han vetllat pel manteniment, conservació i recuperació del patrimoni de la pedra seca.
  • L’exposició pretén posar en valor el patrimoni de la pedra seca al Bages.

Aquest divendres a la tarda, s’ha fet entrega dels premis i s’ha inaugurat l’exposició Viu la Pedra Seca a la Torre Lluvià de Manresa.

A l’acte hi han participat Josep Soler, expert en pedra seca i altres membres del jurat avaluador, Joan Soler i Eva Farré, president i secretaria del Consell regulador, i els premiats en cadascuna de les categories.

La inauguració ha anat a càrrec de Joan Soler, Pol Huguet, regidor de ciutat verda de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, regidora de cultura de l’Ajuntament de Manresa i l’autor Jaume Plans, expert en pedra seca.

 

Els guardonats dels premis Viu la Pedra Seca 2022

Aquesta és una edició més dels premis que es celebren des del 1996 i des del 2018 amb una versió renovada per tal de posar en valor el patrimoni cultural de la pedra seca al Bages, tant vinculat a la vinya i el vi.

Les dues categories del premi són: Pedra Seca, dedicat a la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, i Pedra Viva, on es valora la difusió, l’estudi i posada en valor del patrimoni de la pedra seca al territori que abasten els municipis de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Els guardonats en l’edició 2022 del Premi Viu la Pedra seca, pel que fa a la categoria Pedra Seca, el 1er premi dotat en 700€ ha estat per l’Espai Pedra Seca a l’entorn del Castell de Rocafort realitzat per Associació Rocafort, patrimoni i Documentació i Club Barracaire de Rocafort. S’ha valorat el conjunt format per les quatre barraques restaurades i tots els elements que ho acompanyen: els marges, bancs, parets i bassa. Una rehabilitació premiada pel bon nivell tècnic en la col·locació i el treball de la pedra seca i la integració i unitat paisatgística del conjunt rehabilitat.

El 2n premi en la modalitat de Pedra Seca, premiat amb 400 euros, ha estat per la recuperació de paisatge de pedra seca a la finca d’Oller del Mas realitzat pel celler Heretat Oller del Mas al terme municipal de Manresa. La proposta ha combinat la rehabilitació de marges i una barraca amb la recuperació de conreu de vinya. S’ha valorat la notable qualitat tècnica i la recuperació de paisatge agrari que és un valor de present i futur.

El jurat ha volgut reconèixer amb una menció especial i un premi de 200 euros a Grup Roc & Roc per la rehabilitació d’una barraca de vinya a Can Vila d’Artés. Una acurada tasca que ha consistit en rehabilitar una barraca singular que presentava un avançat estat de deteriorament i amenaçava l’esfondrament definitiu. També s’han tingut en compte la reconstrucció d’elements accessoris a la barraca també de pedra seca.

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el premiat ha estat el Projecte educatiu “camí ramader de Marina” presentat per l’Institut Escola Barnola d’Avinyó, amb un premi de 400 euros. Aquest ha incorporat iniciatives novedoses com l’apadrinament d’una barraca de vinya per assegurar-ne la conservació. Ha estat un projecte transversal i participatiu que abasta diversos cicles educatius.

Inauguració de l’exposició Viu la Pedra Seca

L’acte també ha acollit la inauguració de l’exposició Viu la Pedra seca a la primera planta de la Torre Lluvià. Una exposició que situa, explica i valora la història, usos i costums del patrimoni de la pedra seca en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

L’exposició estarà instal·lada de manera permanent i es podrà visitar dins els mateixos horaris d’obertura de la Torre Lluvià: diumenges i festius de 10 h. a 14 h. i visites guiades a les 11 h. i 12:30 h.

El Bages té un rellevant passat vitivinícola que compta amb el testimoni de 6.500 barraques de vinya i quilòmetres de murs i altres construccions de pedra seca. Fruit d’una època d’esplendor on es van arribar a cultivar 27.700 hectàrees de vinya fa 150 anys. Aquesta responsabilitat ha portat a la DO Pla de Bages a vetllar per la posada en valor del patrimoni de la pedra seca del territori.

Gràcies a la col·laboració i complicitat entre entitats, el Consell Regulador ha editat i dissenyat l’exposició i l’Ajuntament de Manresa n’ha adequat i facilitat l’espai.