Ajuts per la restauració de pedra seca 2022

  • Els ajuts es poden sol·licitar fins al 8 d’abril per la restauració de construccions dins de la DO Pla de Bages.
  • Son fruit d’un conveni a tres bandes de Fundació “La Caixa” i CaixaBank, Caritas Manresa i la DO Pla de Bages.
  • Les actuacions es duran a terme a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.
  • Els ajuts permeten recuperar i posar en valor el patrimoni cultural de la pedra seca als municipis de la DO Pla de Bages.
  • Els ajuts són possibles gràcies a una aportació de 20.000 euros de la Fundació “la Caixa” canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank.

 

Manresa, 11 de març de 2022

 

A partir de l’11 de març i fins el 8 d’abril estarà obert el primer període de sol·licitud dels ajuts per a la restauració de les estructures de pedra seca existents a les finques de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Els ajuts van destinats a la rehabilitació de construccions en pedra seca durant el 2022 en l’àmbit dels municipis que formen part de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Seran subvencionables al 40% les actuacions de reconstrucció en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la tasca del personal del programa “Activa’t” de Càritas Manresa. Les obres de restauració es faran a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.

La quantia màxima de l’ajut serà de 2.260€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

Durant la darrera setmana d’abril, es publicaran els resultats dels ajuts i les empreses que duran a terme les obres. La restauració d’aquestes estructures de pedra seca es durà a terme al llarg de l’any 2022.

En cas de no esgotar el pressupost, la convocatòria quedarà oberta i es resoldrà segons ordre d’arribada de les sol·licituds.

 

Un projecte de territori que relaciona paisatge cultural i acció social

 

La Fundació “la Caixa” ha mostrat el seu suport, a través de CaixaBank, a Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages per a facilitar la integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Càritas Arxiprestal de Manresa formarà a l’equip de persones que treballaran en el projecte de restauració de les estructures de pedra seca existents als municipis dins l’àmbit de la Denominació d’Origen Pla de Bages. L’entitat social ha rebut una aportació de la Fundació “la Caixa” de  20.000 euros, canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages podran dur a terme la restauració de construccions de pedra seca. Aquestes estructures són molt comunes al Bages. De fet, hi ha més de 4.000 barraques inventariades degut a la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que en ser tan estès al territori va fer que s’haguessin d’adequar els terrenys més abruptes per a poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca.

D’aquí sorgeix l’estreta relació entre la pedra seca i la vinya, i de fet, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages fa anys que treballa per posar en valor aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a recuperar-lo i mantenir-lo.

Per la seva banda, Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i altres construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agro-paisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i complint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

Les bases i formularis dels ajuts es podran trobar a les webs de Càritas Manresa i de la DO Pla de Bages. El termini per presentar-se a la convocatòria serà a partir del dia 11 de març fins al 8 d’abril.

La col·laboració es va formalitzar el 26 de novembre del 2021 al celler Mond Obert – Mas de Sant Iscle, un paratge representatiu del Pla de Bages, de la pedra seca i la cultura del vi, amb l’assistència de Jaume Masana, Director Territorial de Catalunya de CaixaBank, de Josefina Farrés, Directora de Càritas Arxiprestal Manresa i de Joan Soler i Playà,  President del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.