La Fundació “la Caixa” i CaixaBank col·laboren amb la recuperació de patrimoni de la pedra seca del Bages a través de la inserció sociolaboral

  • Durant el 2021 s’han dut a terme 17 intervencions a diferents municipis del Bages que han aconseguit inserir laboralment un total de 4 persones.
  • Aquests ajuts han estat gràcies a la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank, Càritas Arxiprestal Manresa i la D.O. Pla de Bages.
  • Càritas Arxiprestal Manresa rebrà una aportació de 25.000 euros de la Fundació “la Caixa” a través de CaixaBank per continuar el treball de recuperació de marges i barraques de vinya durant el 2022.

 

Avui dijous s’ha fet la trobada al Mas de Sant Iscle (Sant Fruitós de Bages) per visitar i fer valoració dels ajuts concedits per al 2021 per a recuperar patrimoni de la pedra seca a través de la inserció sociolaboral, un projecte que promou la integració laboral de persones en risc d’exclusió social.

L’any 2020, la Fundació “la Caixa” a través de CaixaBank, Càritas Arxiprestal  de Manresa i la D.O. Pla de Bages de Manresa van iniciar aquesta col·laboració que s’ha executat durant aquest 2021. L’entitat social ha rebut una aportació de la Fundació “la Caixa” de 25.000 euros a través de CaixaBank.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Manresa a través de  Caramull, ha inserit laboralment a quatre persones formades per Càritas, que han dut a terme les 17 intervencions de restauració de pedra seca en la convocatòria 2021. Aquestes construccions són molt comunes als municipis de la DO Pla de Bages. Recorden que aquest territori va ser el de més extensió de vinya de tot Catalunya fa uns 200 anys, de fins a 28.000 hectàrees, que van portar la necessitat d’adequar els terrenys més abruptes per poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca, tines i més de 6.500 barraques de vinya.

Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i diverses construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agro-paisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i acomplint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

L’aportació de 25.000 euros de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank,  ha permès aquest any generar 47.847€ invertits en aquest projecte. Cal considerar el retorn socioeconòmic per a projectes d’enoturisme o altres formes de retorn social i el suport per la canalització i estructuració d’un mercat econòmic amb l’interès per la restauració d’aquest patrimoni, el sectors agrari, ambiental i paisatgístic, i l’economia verda en general.

L’impacte patrimonial ha estat de la reconstrucció i restauració de 13 barraques de vinya, una tina, tres edificis singulars i 430 de marges.

 La inserció laboral de 4 treballadors de col·lectius vulnerables (dos d’ells a jornada completa durant un any i dos més durant diversos mesos) i la recuperació de l’ofici de marger amb la professionalització de dos dels quatre treballadors. A més, el projecte compta amb una vessant de sensibilització ciutadana davant del gran patrimoni de la pedra seca i la necessitat de conservar-lo com a símbol d’identitat del territori.

La complicitat entre en Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Càritas Arxiprestal de Manresa, la Fundació “la Caixa” i CaixaBank ha fet d’aquesta primera edició tot un èxit. Es per aixó hi haurà una nova edició dels ajuts per a l’any 2022, en la que es disposarà d’una nova quota de finançament de 20.000€ per una nova convocatòria dels ajuts que es previst obrir a principis de l‘any vinent. En el moment de la trobada s’ha signat el conveni que regula aquesta nova aportació per al 2022.

 

Nova convocatòria del Premi Viu la Pedra Seca

Essent la comarca catalana amb més construccions de pedra seca i hereva d’una estreta relació amb el cultiu de la vinya, la DO Pla de Bages pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació i posada en valor a través del Premi viu la Pedra seca, que té una periodicitat biennal.

S’obre la convocatòria d’una nova edició del Premi Viu la pedra Seca que restarà oberta fins el 21 de juny de 2022.

A través de la categoria Pedra Seca es premia la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions en pedra seca. A través de la categoria Pedra Viva, es premien els treballs d’investigació, de recerca, projectes, accions pedagògiques i accions de promoció i difusió que contribueixen a posar en valor la pedra seca.

Els premis Viu la Pedra seca son compatibles amb els Ajuts convocats per Caritas Manresa a través de la inserció sociolaboral. Les bases i convocatòria dels premis es poden consultar al web dopladebages.com