Torna la setmana de la pedra seca

Del 19 al 28 de novembre, per segon any consecutiu, tots els racons dels Països Catalans reivindiquen el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva organitzant activitats a l’entorn de la pedra seca per posar-la en valor.

Apropa’t al territori per conèixer aquesta joia de l’arquitectura rural i participa de la seva recuperació i divulgació!

I si vols inscriure una activitat, cal que omplis el formulari que trobaràs en aquest enllaç.

Tens temps fins el 12 de novembre.

Segueix la Setmana a Facebook, Twitter i Instagram. O assabenta’t de més novetats als perfils de la DO Pla de Bages.

Activitats que trobaràs al Pla de Bages:

 

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, molts d’ells protegits com a Béns Culturals D’interès Local, Béns Culturals d’Interès Nacional o Zones d’Interès Etnològic, o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits. L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània. Per això, per tal de commemorar el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, i després de l’èxit de la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, COL·LABORAxPAISATGE impulsa novament la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.