Artés es prepara per viure la 26a Festa de la Verema del Bages

El 30 de setembre, 1, 2 i 3 d’octubre Artés serà l’epicentre d’una Festa de la Verema del Bages que tindrà actes a diferents poblacions.

Ja es pot consultar el programa complet a www.festaveremabages.cat i reservar les entrades per a aquells actes que ho requereixin

Artés celebrarà el cap de setmana del 2 i 3 d’octubre la 26a Festa de la Verema del Bages, organitzada per l’Ajuntament d’Artés, la DO Pla de Bages, la Confraria de Vins del Bages, la Unió de Botiguers d’Artés i la Ruta del Vi del Bages. La Festa de la Verema viurà dos dies de preludi amb el Nocturna Vinum, que es celebrarà dijous 30 de setembre a diferents localitats bagenques i la inauguració divendres 1 d’octubre a la Torre Lluvià.

La Festa de la Verema viurà el punt àlgid el diumenge 3 d’octubre durant tot el dia on Artés omplirà la Plaça Vella (Plaça Major) dels vins de la Denominació d’Origen Pla de Bages, amb la participació dels 18 cellers i elaboradors de la DO. Dissabte amb els “Tastos amb Ritme” també es podrà gaudir dels vins de la DO a partir de les 21 h. Ambdós dies l’entrada a la Plaça serà lliure, malgrat que l’aforament serà controlat, regulat i limitat en tot moment.

Si la capacitat màxima de la plaça és completa, es poden formar cues per accedir-hi atès que caldrà esperar que hi hagi places disponibles a mesura que hi hagi persones que en marxen. L’organització demana paciència i comprensió. Igualment, la fira d’artesania i les activitats infantils seran d’accés gratuït sense reserva prèvia. Fora del recinte de la plaça hi haurà nombroses activitats paral·leles, com ara una actuació infantil, una petita excursió autoguiada o la fira d’artesania, que enguany aplegarà més d’una vintena de parades entre els carrers Barquera i Doctor Ferrer i Solervicens. Igualment, es recupera la tradicional exposició de maquetes d’Artés i la demostració d’oficis antics, com ara d’elaboració d’àmfores amb ceràmica.

El concert de Suzanna i les propostes gastronòmiques dels restaurants Al Punt, la Xicra i Pessics Pastisseria acompanyaran els vins de la DO Pla de Bages dissabte a partir de les 21 h. Diumenge serà el torn dels concerts de “El Patio” a les 12:30 h, “Món Petit Món” a les 17:30 h i Laura Flores a les 19:30 h, acompanyats de mossecs de Verema de Mengembages durant tot el dia. Dissabte a les 18 h, per donar el tret de sortida als actes de la Plaça Vella la colla castellera Picapolls de la Gavarresa actuarà a plaça.

 

Els tastos prenen protagonisme

Una de les propostes vitivinícoles més importants de la Festa de la Verema són els tastos guiats. Per a tots els tastos caldrà comprar prèviament el tiquet al web www.festaveremabages.cat

Enguany dissabte a les 12 del matí al parc de Can Cruselles es durà a terme el tast formatiu maridat amb productes locals, amb Irene Cozas, sommelier del restaurant l’Ó de Món Sant Benet i membre del panell de tast de la DO Pla de Bages. Les elaboracions gastronòmiques locals aniran a càrrec de cal Mestret.

Els tastos es traslladaran a la Plaça Vella dissabte a les 18 h de la tarda, on es celebrarà el tast a cegues, una proposta diferent de tast on els sentits prenen protagonisme. El tast també l’impartirà Irene Cozas.

 

Inauguració a la Torre Lluvià a Manresa

No només Artés acollirà la Festa de la Verema del Bages, sinó que l’aposta per la descentralització d’aquesta i la celebració de diferents actes arreu del territori fan que aquesta verema tingui encara més aire bagenc.

Divendres Manresa, i concretament la Torre Lluvià, serà el punt de trobada de la 26a Festa de la Verema del Bages, on es celebrarà a partir de les 19:30 h la inauguració. Els actes començaran amb una visita a les vinyes del projecte de recuperació de varietats antigues i seguirà amb el tast maridat de vins dels cellers manresans Heretat Oller del Mas, Fargas-Fargas, Collbaix-El Molí amb producte local de Mengem Bages. Posteriorment es podrà gaudir de la música dels Smooth Trio mentre es degusten vins de la DO Pla de Bages.

Els actes de la inauguració requereixen inscripció prèvia i la compra del tiquet a www.festaveremabages.cat.

 

El Nocturna Vinum es viurà a tot el Bages

Com ja és habitual, el dijous de Festa de la Verema del Bages diferents poblacions de la comarca viuran el Nocturna Vinum, un vespre de verema per gaudir acompanyats d’una bona copa de vi, tapes gastronòmiques i actuacions en directe. Els establiments participants al Nocturna Vinum són els següents:

  • MANRESA · Voilà a la Torre Lluvià · Vins Alsina · Vinalium Manresa · Taverna 1913 · L’Hotelet · Kursaal Espai Gastronòmic · El Traster · El Celler del Bages · Canonge · Cal Bisbe · Araunvi Manresa
  • SANT FRUITÓS DE BAGES · Nou Celler
  • ARTÉS · Espai Artium

 

Matinal de recuperació de pedra seca

El patrimoni vitivinícola de la comarca del Bages sempre ha sigut molt important, i és per això que la Festa de la Verema aquest any inclourà dins la seva proposta d’activitats una matinal de treball de recuperació d’un dels elements més característics d’aquest patrimoni: la pedra seca.

Aquesta matinal es durà a terme a diferents poblacions bagenques com ARTÉS – Plaça Vella, on es donarà visibilitat a la pedra seca de sota les muralles; CALDERS, on es rehabilitarà la coberta de barraca de vinya situada al camp “De la Carena”; MANRESA – Can Poc Oli: on es recuperarà el paisatge de pedra seca de l’Escola Agrària de Manresa; MANRESA – Parc del Secà – Consorci per a la gestió de residus del Bages: on es refarà el mur de pedra seca tot coneixent aquesta tècnica constructiva.

Per a participar en la matinal de recuperació de pedra seca caldrà inscriure’s prèviament al web www.festaveremabages.cat on estarà inclòs l’esmorzar.

 

Artés engalanat

No només la Plaça Vella d’Artés viurà la verema, sinó que també es viurà arreu del poble amb diferents activitats i actes.

Dissabte a partir de les 9 del matí el comerç artesenc sortirà als carrers Rocafort i Barquera, dinamitzats per la Unió de Botiguers i Comerciants d’Artés (UBA)

Enguany es duran a terme diferents exposicions relacionades amb la verema. La primera d’elles és l’exposició VI_SUALS a Cal Sitges, que s’inaugurarà a les 11 h de dissabte, i durant tot el diumenge l’exposició de Cartells de la Festa de la Verema, a la Plaça dels Escacs on hi haurà els cartells elaborats durant els últims divuit anys pel fotògraf Sebastià Plans.

La Plaça del Padró i el seu entorn tindran un racó d’esbarjo infantil dissabte a partir de les 18 hores amb jocs de vinya i verema.

Diumenge al Parc de Can Cluselles serà el centre de la 21a Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava a partir de les 10 h, hora en què també començarà la Fira d’Artesania als carrers Barquera i Doctor Ferrer i Solervicens. També diumenge a les 12 a la Plaça Faura hi haurà animació infantil amb entrada lliure i aforament limitat. L’Escola Bressol per la seva banda serà el punt de trobada per a la cursa d’orientació de 3,5 km organitzada per Dinamic Guies de Muntanya entre les 10 h i les 14 h, on la sortida serà lliure i per grups bombolla.

 

Concurs Instagram #veremabages21

La Festa de la Verema del Bages celebrarà com en altres edicions un concurs de fotografia a Instagram, on els i les participants hauran de publicar una foto de la Festa de la Verema a la xarxa utilitzant el hashtag #veremabages21. Durant la jornada central d’actes, el diumenge, la plaça dels Escacs acollirà un photocall decorat amb motius tradicionals de verema, i es convidarà als assistents a participar al concurs fent-s’hi una foto.

La millor fotografia escollida pel jurat s’emportarà una experiència enoturística a la comarca del Bages.

A més a més, s’instal·larà un photocall a la Plaça dels Escacs.