Ajuts per la restauració de patrimoni de la pedra seca a través de la inserció sociolaboral

 

Del 15 d’octubre fins el 15 de novembre estarà obert el primer període de sol·licitud dels ajuts per a la restauració del patrimoni de la pedra seca a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social als municipis de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Els ajuts van destinats a la rehabilitació de construccions en pedra seca durant el 2021 en l’àmbit dels municipis que formen part de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Seran subvencionables fins al 50% les actuacions de reconstrucció en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la tasca del personal del programa “Activa’t” de Càritas Manresa. Les obres de restauració es faran a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.

La quantia màxima de l’ajut serà de 2.260€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindràn en compte a l’hora de valorar els projectes seràn la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

Durant la Setmana de la Pedra Seca, del 23 al 29 de novembre, es publicaran els resultats dels ajuts I les empreses que duran a terme les obres. La restauració d’aquestes estructures de pedra seca es durà a terme al llarg de l’any 2021.

En cas de no esgotar el pressupost, la convocatòria quedarà oberta i es resoldrà segons ordre d’arribada de les sol·licituds.

 

Un projecte de territori que relaciona paisatge cultural i acció social

La Fundació “la Caixa” ha mostrat el seu suport, a través de CaixaBank, a Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages per a facilitar la integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Càritas Arxiprestal de Manresa formarà a l’equip de persones que treballaran en el projecte de restauració de les estructures de pedra seca existents als municipis dins l’àmbit de la Denominació d’Origen Pla de Bages. L’entitat social ha rebut una aportació de la Fundació “la Caixa” de 25.000 euros, canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages podran dur a terme la restauració de construccions de pedra seca. Aquestes estructures són molt comunes al Bages. De fet, hi ha més de 4.000 barraques inventariades degut al la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que en ser tant estès al territori va fer que s’haguessin d’adequar els terrenys més abruptes per a poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca.

D’aquí sorgeix l’estreta relació entre la pedra seca i la vinya, i de fet, el Consell Regulador DO Pla de Bages fa anys que treballa per posar en valor aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a recuperar-lo i mantenir-lo.

Per la seva banda, Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges (i altres construccions) de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’ àmbit agro-paisatgístic com a font d’ocupació i riquesa territorial, i acomplint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

Les bases i formularis dels ajuts es podran trobar a les webs de Càritas Manresa i de la DO Pla de Bages. El termini per presentar-se a la convocatòria serà a partir del dia 15 d’octubre fins el 15 de novembre.

La col·laboració es va formalitzar el passat divendres dia 9 a la Casa de la Culla, seu del Consell Regulador i gestionada pel Parc de la Sèquia, amb l’assistència de Jaume Masana, Director Territorial Catalunya de CaixaBank. Per part de Càritas Manresa, hi va assistir Josefina Farrés, Directora de Càritas Arxiprestal de Manresa; i per part de la DO Pla de Bages, Joan Soler i Playà, el president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.

 


🆕Resolució dels Ajuts per a la rehabilitació de construccions de pedra seca a través de la inserció sociolaboral

Bases dels ajuts de la pedra seca 2020

Formulari de Sol·licitud

Pòster informatiu Ajuts pedra seca

Per a més informació podeu contactar amb: pedraseca@caritasmanresa.cat