3a edició de la Fira ViBa

 

 

La 3a Fira ViBa se celebrarà del 15 al 21 de juny en un format semipresencial que inclourà maridatges artístics on line

La Fira del vi del Bages potenciarà els sectors del vi, la restauració i el turisme en un moment en què cal promocionar més que mai el comerç local, bars i restaurants i els productes de proximitat, El certamen es farà en  bona part de manera virtual, amb tastos o maridatges que es podran seguir des de casa o bé locals de restauració. Una de les propostes més destacades és un conjunt de maridatges artístics online guiats per coneguts actors o comunicadors.

La Fira ViBa, la Fira del Vi del Bages arriba a la seva tercera edició. L’organització ha decidit mantenir la celebració del certamen, però adaptant-la a la situació de crisi sanitària actual.  Així, una gran part de les activitats, com ara tastos i activitats artístiques, se celebraran virtualment a través de la web firaviba.cat i les xarxes socials de Facebook i Instagram @firaviba per assegurar el compliment de les mesures sanitàries imposades per l’estat d’alarma.

La programació anirà des del dilluns dia 15 de juny fins el diumenge 21. Com sempre, l’objectiu de la Fira ViBa és posar en valor el territori, la gastronomia i el turisme prenent el vi com a fil conductor. Tot plegat és especialment pertinent pel fet que en la situació actual es posa èmfasi en a necessitat de potenciar els productes locals i el turisme de proximitat. 

Així, els continguts virtuals de la Fira es podran seguir no només des de casa, sinó també des de locals de restauració, des d’on, respectant les normes de seguretat vigents, es podran fer els tastos guiats que s’oferiran. El certamen busca la complicitat i la cooperació del sector del vi, el sector de la restauració i el sector de la cultura, procurant reforçar la promoció econòmica de la ciutat i la comarca després de la situació viscuda aquests darrers mesos. La Fira, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, forma part de les mesures impulsades per a la reactivació de l’activitat econòmica, com les que s’inclouen al Pla de Reactivació Social i Econòmica impulsat pel consistori.

La inauguració tindrà lloc a peu de vinya, a Manresa, conduïda pel periodista Carles Jódar i amb la presència, virtual o real, de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente; el president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Joan Soler; i el president de Bages Impuls, Ignasi Sala.

Els maridatges artístics pretenen mostrar, en un format més distès, el tast de vins a través de diferents composicions artístiques amb l’objectiu de seguir donant suport als sectors culturals com la dansa, la música i el teatre o el patrimoni cultural i arquitectònic de la ciutat. Concretament, hi haurà 4 propostes que combinen vins amb una disciplina artística, conduïts per personatges rellevants del món de la comunicació i per la seva implicació amb el territori i el vi. D’aquesta manera, compartirem els vins de cadascun dels cellers amb DO Pla de Bages amb les versions de Beatles a càrrec de Rubber Soul, la música de Natxo Tarrés, la dansa de la Laura Bataller o la interpretació de Carles Gilabert. Els conductors dels actes seran els actors Carles Xuriguera i Fel Faixedas, la comunicadora Miriam Santamaria i la sommelier Pilar Garcia.

D’altra banda, des de Manresa Turisme es proposen maridatges de patrimoni a través d’un vídeo que uneix els vins del tots els cellers de la Denominació d’Origen amb diferents espais patrimonials de la ciutat. D’aquesta manera podrem fer un recorregut passant per la Cova, la Seu, el Pont Vell, el carrer del Balç o la Torre Lluvià. Alhora també hi podrem descobrir indrets que son més nous com el pou de llum i l’escultura d’acollida. 

Per al sector més professional i aficionat al vi, hi haurà un tast acurat amb Joan Soler, enòleg i president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, i Josep Pelegrín, sommelier i professor del curs de summilleria de l’Escola Joviat de Manresa, que ens aproparan a la DO Pla de Bages a través dels seus vins.

Les propostes artístiques de Vi_suals comencen a treballar per l’edició 2021

Les obres de vi_suals, amb el clàssic aparellament entre artistes i cellers, aquest any no es podran mostrar a la Plaça sant Domènec com era de costum. Tot i així, els artistes ja han començat a treballar en les obres que exposaran l’any vinent. 

Es previst que durant la fira ViBa s’emeti un vídeo mostrant com els artistes treballen en les obres. 

Des de Cineclub Manresa, a través de la seva pàgina web, aniran mostrant els curts cinematogràfics que s’han elaborat en edicions anteriors del cicle VI_suals i que mostren el mon del vi des de diferents perspectives. Es una bona ocasió per mostrar els curts En el més ençà d’Ariadna Torres, Les arrels de Xavier Moreno i Alèxia Lleonart i Preneu i beveu, de Marc Alberti Pradera

Algunes activitats presencials

Malgrat la crisi sanitària de la Covid-19 ha plantejat una edició bàsicament digital, hi ha algunes propostes d’activitats que es plantegen presencials, com la visita guiada a Manresa amb tast de vins o visites als cellers de la DO. 

Des de casa o des dels locals

Tota la part de la fira que es farà virtualment, es podrà veure des de casa, però la intenció de l’organització és que els locals de restauració s’hi afegeixin i es puguin fer els tastos o maridatges conduïts virtualment però des dels locals o terrasses, sempre seguint les normes de seguretat i higiene corresponents. La Fira ha contactat amb el Gremi de Restauració i l’associació L’Antic, per tal de fer possible que als bars o restaurants es puguin seguir els diferents tastos des dels mateixos establiments.  

 

PROGRAMA DE LA FIRA VIBA 2020

Dilluns 15 de juny

INAUGURACIÓ DE LA FIRA VIBA

22 h

Viu la inauguració de la Fira ViBa 2020 a través de Facebook i Instagram. Conduït per Carles Jódar. Amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente; el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler; i el president de Bages Impuls, Ignasi Sala.

 

Dimarts 16 de juny

MARIDATGES ARTÍSTICS

22 h

En Fel Faixedas farà el tast d’una selecció de vins acompanyat de la música dels Beatles del grup Rubber Soul.

Es tastaran els vins:

PdA del Celler Solergibert

1018 blanc del Celler Sanmartí

3/4 de Quinze del Celler Fargas Fargas

 

Dimecres 17 de juny

MARIDATGES ARTÍSTICS

22 h

L’actor Carles Gilabert ens oferirà un tast de vins molt sui generis, maridat amb moments

inesperats. Advertència: aquest sommelier no conté sulfits.

Es tastaran els vins:

As de Copes Cabernet de la Cooperativa de Salelles

Gewurztraminer del Celler Mas de Sant Iscle

Simply Syrah del Celler Colltor

 

Dijous 18 de juny

MARIDATGES PATRIMONIALS DE MANRESA

El PATRIMONI VITINÍCOLA DEL BAGES

22 h

El vi a peu de carrer, el vi i la nostra història. Tastos als indrets més emblemàtics de la ciutat de Manresa, i un repàs al patrimoni vinícola de la comarca.

 

Divendres 19 de juny

MARIDATGES ARTÍSTICS

22 h

Tast amb la Miriam Santamaria geògrafa i comunicadora, i la sommelier Pilar Garcia

acompanyades de la dansa de la Laura Bataller.

Es tastaran els vins:

Cava Gibert Rosat

Acàcies Merlot Syrah del Celler Les Acàcies

La Llobeta del Celler Collbaix el Molí

 

Dissabte 20 de juny

MARIDATGES ARTÍSTICS

22 h

Vi i música, una combinació perfecta. No us perdeu el tast de Carles Xuriguera amb l’actuació de Natxo Tarrés.

Es tastaran els vins:

Picapoll Bóta Artium del Celler Cooperatiu d'Artés

Abadal Mandó del Celler Abadal

Picapoll Negre del Celler Oller del Mas

 

Diumenge 21 de juny

TAST PROFESSIONAL – FIRA VIBA PRO

22 h

Un gran tast professional per repassar diferents aspectes de la DO amb el premiat sommelier Josep Pelegrin i el president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Joan Soler.

Es tastaran els vins:

Blanc de Picapolls del Celler Oller del Mas

Sumoll del Celler Grau i Grau

3/4 de Quinze del Celler Fargas Fargas

La Baula del Celler Exibis

 

Tota la informació al web:

firaviba.cat