Premis viu la pedra seca 2020

 

NOTA IMPORTANT D’ÚLTIMA HORA: El dijous dia 30 d’abril acabava el termini de la convocatòria 2020 dels Premis Viu la Pedra Seca, una edició que ha vist limitada la presentació de projectes a causa de la crisi de la covid19 en que el confinament de la població no ha permès la realització d’obres de rehabilitació de barraques de vinya, tines i altres construccions de pedra seca. Per aquests motius s’ha decidit ampliar el termini de presentació de projectes fins el 20 de setembre tot i que no es descarta ampliar de nou el termini si la tornada a la normalitat s’allarga.

 

  • El Consell Regulador de la DO Pla de Bages obre una nova convocatòria dels premis fins a l’abril del 2020.
  • A més de la rehabilitació de barraques i altres construccions, també es premia la investigació, els treballs de recerca, així com també els projectes, iniciatives i accions de promoció i difusió que posin en valor del patrimoni de la pedra seca en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

 

Des de la Denominació d’Origen Pla de Bages fa 24 anys que es treballa per la promoció dels vins del Bages a través de la seva història i important patrimoni vitivinícola. Una gran part d’aquest patrimoni rau en les construccions de pedra seca, presents en tots els municipis de l’ambit de la DO (Bages i part del Moianès), essent la comarca amb més barraques de pedra seca de Catalunya. Ara fa un any, l’art de la pedra seca va ser inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Aquest mes s’obre de nou la convocatòria per a l’edició 2020 dels Premis Viu la Pedra Seca, que tenen com a objectius la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

En aquests, s’estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges, basses d’aigua tancades, etc, construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d’una construcció.

En la temàtica pedra viva es volen abarcar els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur .

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els premis a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€.

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages.

Albert Fàbrega (Expert en construccions de pedra seca)

Josep Mª Sarrate (Arquitecte)

Josep Mª Soler (Expert en construccions de pedra seca – CEB)

Joan Villaplana (Fotògraf)

Jaume Plans (Expert en construccions de pedra seca)

Joan Francesc Baltiérrez (President de la Confraria dels vins del Bages)

Eva Farré (secretària del CRDO Pla de Bages)

El termini inicial per a participar-hi acabava el 30 d’abril del 2020, però l’edició d’enguany ha vist limitada la presentació de projectes a causa de la crisi de la covid19 en que el confinament de la població no ha permès la realització d’obres de rehabilitació de barraques de vinya, tines i altres construccions de pedra seca. I per aquests motius s’ha decidit ampliar el termini de presentació de projectes fins el 20 de setembre tot i que no es descarta ampliar de nou el termini si la tornada a la normalitat s’allarga.

Podeu fer les vostres inscripcions al Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Casa de la Culla, s/n 08243 Manresa o per correu elèctronic a info@dopladebages.com.

A banda d’aquesta convocatòria de premis però amb el mateix objectiu de treballar per conservar el patrimoni de la pedra seca, la Denominació d’Origen Pla de Bages va signar el 2018 un conveni amb Càritas Manresa, a través d’Empreses amb Cor, basat en la formació i ocupació de persones a través de la rehabilitació de construccions en pedra seca. Aquest servei de Càritas és obert a tothom i a través d’ell és possible el manteniment d’aquest patrimoni mitjançant la tasca social.

Descarregueu el tríptic amb les bases aquí.

I aquí la butlleta per a la inscripció.